Nálunk a karácsony elmaradhatatlan süteménye a Stollen. Van olyan, aki nem szereti?
Ez a gyümölcskenyér német karácsonyi csemege volt, de mostanra olyan népszerűvé vált, hogy valószínűleg a világ legtöbb más országában is megtalálhatod karácsony előtt.
Dőlj hátra, vegyél egy szelet Stollent, és fedezd fel Németország leghíresebb süteményének történetét! 🙂
Stollen hagyománya Németországban
A Stollent mindannyian gazdag, édes kenyérként ismerjük, amelyet gyümölccsel, dióféléktől a marcipánig bármivel meg lehet tölteni.
Több forrás is vitatja, hogy a Stollent mikor sütötték először karácsonyi kenyérnek, de mindegyik egyetért abban, hogy az első karácsonyi iteráció során a Stollent csak lisztből, élesztőből és vízből készítették.
Az így kapott kenyér kemény és íztelen volt, de mivel az adventi időszak a böjt időszaka volt, a pápaság nem engedte meg a pékeknek, hogy vajat használjanak a Stollen sütéséhez.
Az elkészítésének módját az egyháztanács felügyelte.
A 1450-ben két testvér, Ernst választófejedelem és III. Albert, Szászország hercege levelet írt a pápának Rómába. Könyörögtek neki, hogy engedje be a vajat a Stollen sütéséhez, mivel náluk drága az olaj, és fehérrépából kell készíteni
A vatikáni bürokrácia kemény próbája volt a szász pékek türelmének.
Öt pápának kell meghalnia, mielőtt VIII. Innocenz pápa 1491-ben levelet küldött Drezdába, amit „vajlevélként” is emlegetnek. Ebben a levélben kijelentette, hogy a gazdagabb összetevők megengedettek. Cserébe a drezdai Stollen pékeknek „bírságot” kellett fizetniük.
A pénzt templomok építésére fordították.
A vaj tilalmát végül minden szászországi lakosra feloldották, amikor az állam 1527-ben protestánssá vált.
Egy évben a pékek Drezdában (Szászország legnagyobb városa) együtt dolgoztak egy 18 kg-os Stollen elkészítésén, amelyet az utcákon vittek a palotába.
Stollen fesztivál
1730-ban Augustus megbízta a Drezdai Pékek Céhét, hogy készítsen egy akkora Stollent, hogy mindenki meg tudjon enni egy szeletet.
Az eseményen 24 000 vendég vett részt.
Az udvari építész, Matthäus Daniel Pöppelmann hatalmas kemencét tervezett a Stollenek számára, és egy különleges, óriási kést is készítettek a szeleteléshez.
Maga a Stollen 1,8 tonnát nyomott, 3600 tojást, 326 csésze tejet és 1000 kiló lisztet tartalmazott. Száz péknek és segítőiknek egy hét alatt kellett megsütnie. Amikor elkészült, nyolc ló vontatta hintón vitték el Augustushoz.
A hagyomány 1918-ban, a monarchia bukását követően átmenetileg véget ért, de 1994-ben visszaállították.
Minden évben egy óriási Stollent sütnek ki, és a Dresdner Stollenmädchen végigvonul a városon.
A felvonulást a Stollen Egyesület pékei és cukrászai, valamint felvonuló zenekarok és katonák kísérik. A süteményt ezután feldarabolják és eladják a nézőknek. A bevételt jótékony célra fordítják.
A fesztiválról bővebben itt olvashatsz: https://www.dresdnerstollen.com/en/
A drezdai Stollent már a II. világháború előtt fémlemez dobozokban exportálták az Atlanti-óceánon át Észak- és Dél-Amerikába.
Jézus szimbólum
A Stollen tekercselt formája a pólyába bugyolált és a jászolban fekvő gyermek Jézust szimbolizálja.
A hófehér porcukor réteg a tisztaságot, a gyümölcsök az isteni ajándékot, az illat pedig Jézus folyamatosan értünk mondott imáit is képviselik.
Neked mi jut még eszedbe róla?
Süss egy Stollent idén karácsonyra!
Recept
Tészta:
- 50 g élesztő
- 2,5 dl tej
- 500 g liszt
- 200 g olvasztott vaj
- 80-100 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja / pár csepp citromlé
- csipet só
Töltelék:
- 1 rumaroma
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk őrölt szegfűszeg vagy mézeskalács fűszerkeverék (ebből lehet 4 kk is)
- 100 g mazsola
- 1 kis doboz kandírozott narancshéj
- 1 kis doboz kandírozott citrom
- 2 ek darált dió
- + ízlés szerint mandula, kandírozott gyümölcs
- 20 dkg marcipán (elhagyható)
Tetejére:
- 50 g vaj
- porcukor
A töltelék alapanyagait – a marcipánt kivéve – összekeverjük pár órával sütés előtt, hogy összeérjenek. Mennyei illata van!
Az élesztőt a tejjel felfuttatjuk.
Begyúrjuk a tésztát az összes hozzávalóval.
Meleg helyen kelesztjük fél órát.
Hozzágyúrjuk a gyümölcsös keveréket a tésztához. (A tésztát szétszedhetjük két részre is) Kicsit kinyújtjuk a tésztát, közepére helyezzük a marcipán rudat, és egymásra hajtogatjuk úgy, hogy középen legyen egy magasabb része. Ez a jellegzetes Stollen forma.
Újra 30-40 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverésen kb. 40 perc alatt készre sütjük.
A forrón kivett süteményt azonnal megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk bőségesen porcukorral.
Miután kihűlt, alufóliába csomagolva tároljuk. Hetekig is eláll és egyre jobban összeérnek az ízek!
Jó étvágyat!
Szeretettel,
Livi