Most, mikor a legtöbb gyülekezetnek a tagjai fizikálisan el vannak választva egymástól és online kapcsolódnak közösségbe, másképp kell megoldani az úrvacsorai alkalmakat. Sokan egyáltalán nem is vesznek ebben az időben.
Na de akik szeretnének, van erre valami előírás, hogyan kéne?
Mi keresztények szinte annyiféle módon vesszük az úrvacsorát, ahány felekezet.
Tavasszal is volt egy időszak, amikor sokan sokszor online jelenlétben otthonainkban úrvacsoráztunk. Ehhez – és a pászkakészítéshez – szeretnék egy kis segítséget nyújtani, valamint áttekinteni az úrvacsorázási szokásokat.
Úrvacsorázási szokások – körkép
Az Ószövetségben konkrét leírások vannak az istentisztelet külső formájára, míg az Újszövetségben az istentiszteletnek a belső tartalmára találunk útmutatást. Tehát manapság a forma eltérhet, ha az a valódi tartalomra épül – de csak akkor.
Az úrvacsorázásnak manapság több fajtájával is találkozhatunk.
Van, aki pászkát (kovásztalan kenyeret), van, aki kovászos kenyeret, van, aki ostyát, és van, aki gyümölcsöt vesz magához mint Jézus testét.
A vér jelképeként is sokan a bort tartják igazinak, sokan a sima szőlőlevet.
Egy barátnőmmel beszélgettünk még a tavasszal, hogy hogy oldjuk meg otthon az úrvacsorát. Én pászkát sütöttem, ő pedig kovászos kenyérrel vette.
Pászka
Nekem azért volt fontos, hogy kovásztalan kenyeret egyek, mert a kovász a bűn jelképe, a kenyér pedig Jézusé, és Ő bűntelen.
Az első úrvacsoránál, a széder esten pászkát ettek. Egy kenyeret törtek meg, abból evett mindenki. Ez jól kifejezi a közösséget és az egységet is, valamint jelképe annak, hogy Jézus teste megtöretett értünk.
A macesz kettétörése a kettéválasztott Vörös-tengerre is mutat (minkét a kettészakadt kárpit is), ahogy Jézus megtört teste egyenes utat nyitott nekünk is az Atyához. Jelképe még – mint Egyiptomból – a szenvedésből és az üldözésből való kivonulásnak a szabadításra és a megváltásra.
A pászkát mint Jézus értünk adott testét nekünk kell elvennünk, ahogy nekünk kellett elfogadni a megváltását is, és behívni Őt az életünkbe.
Kenyér
A barátnőm azért vette az úrvacsorát kovászos kenyérrel (ahogy a reformátusoknál is szokás), mert Jézus az élet kenyere, a mindennapi kenyér. A kenyeret más készítette el, ahogy a megváltásunkért sem mi fáradoztunk. Valahányszor kenyeret eszik, mindig eszébe jut róla Jézus.
Ostya
Vannak, akik ostyát használnak kenyér helyett (pl. evangélikusok), ami szintén kovásztalan.
Ők nem rágják meg az ostyát, nem törik meg így Jézus testét, hanem hagyják, hogy elolvadjon, mintegy tiszteletadásként.
Régen én is így úrvacsoráztam, és mikor először ettem a pászkát, nem akartam ráharapni, de rá kellett jönnöm, hogy az úgy nem működik. Majd eljött az a pont, hogy szinte hallom minden egyes roppanásban a koppanást, ahogy Jézust a kereszthez szögezik a bűneim miatt.
Úrvacsorázz örömmel!
De az úrvacsorában nem csak a múltra emlékezünk, hanem a jövőre is tekintünk hálaadással. Ez a hirdetett ige megpecsételése. A feltámadt Jézussal való lelki közösség megélése.
Az első gyülekezet ezt az öröm alkalmának élte meg (agapé).
Boldog, akinek hűtlensége megbocsáttatott, vétke eltöröltetett.
Zsolt 32: 1
Mikor vagyunk rá méltók?
Gyökössy Endre írta:
„Az úrvacsora nem a kiváló keresztények találkozóhelye és a perfekt hívők asztala – hanem a vámszedőké és a bűnösöké. Nem egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek.
Kinek jutna eszébe, hogy csak akkor mosakodjék, amikor tiszta? Csak akkor egyék, ha jóllakott?”
Ha a tökéletességet magunkban keressük, akkor végünk van. Ráadásul ha tökéletesen tudnánk az Úr asztalához járulni, szükségtelenné válna az úrvacsora (is).
A szent vendégségben mindig Jézusra emlékezünk. Jézus mondta:
“…ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.”
1Kor. 11, 24c
Emlékezzünk Jézus végtelen szeretetére, és váljunk vele eggyé, hiszen Ő most is itt van velünk. Veled is.
Úrvacsora otthon
Mivel én szeretnék úrvacsorát venni akkor is a gyülekezetemmel, mikor csak online tudunk közösségben lenni, így én itthon pászkát szoktam sütni.
Érdekes átélni, hogy milyen lehetett a nőknek ezt sütni az Egyiptomból való kivonulás előtt. Mennyire kevés idő volt rá. A tésztát végig meg kell szúrni villával. Ez Jézus átszúrt testét szimbolizálja – lelkileg ez is érdekes élmény.
A pászka nagyon gyorsan megvan, mivel eredetileg maximum 18 perc alatt kell összegyúrni, hogy ne kezdjen el kovászosodni.
Vannak, akik az 1/5 rész víz, és 4/5 rész lisztet tartja az igazinak – nekem ennél több vízre van szükségem, de biztos sok múlik a liszten is. Általában mások is több vízzel szokták készíteni.
A pászka receptje:
- 200 g liszt
- 50 ml víz (lehet akár a duplája is)
- 1-2 csipet só
Ezt össze kell gyúrni, majd nagyon vékonyra kinyújtani. Villával végig átszúrni, és sütőben vagy serpenyőben kisütni. Akkor jó, ha kicsit piros a teteje.
Sokáig eláll.




Végül érdekességként egy videó a kóser maceszkészítésről:
Legyünk együtt Jézussal, közösségben – otthon is!
Szeretettel,
Livi